LOGISTIEKE PRESTATIE BASIS VOOR CONTRACT MERCEDES

Koopman Logistics Group is een van de grotere logistieke ondernemingen in de Benelux. Wat in 1930 begon als een eenmans bedrijf, is in de 21ste eeuw uitgegroeid tot een internationale onderneming met ongeveer 900 medewerkers in Nederland, België en Duitsland. Het bedrijf heeft in totaal 13 vestigingen (www.koopman.nl). Eén van de hoofdactiviteiten is Automotive. Zo is vestiging Born het inlaadpunt voor alle nieuwe BMW’s en Mercedessen in Nederland. Daar vindt de laatste controle plaats van auto’s, worden eventuele kleine schades hersteld en auto’s gepoetst, waarna ze bij de dealer worden afgeleverd.

De gewenste output uitgedrukt in auto’s/dag bleef achter. Het aangeleverde volume nieuwe BMW’s en Mercedessen uit de fabrieken bleef stijgen. Daarnaast liep een tender van Mercedes voor het klaarmaken van jonge lease-auto’s om die weer in de markt te zetten. Dit werd ook wel Nearly New Car genoemd.

Doelstelling Opdracht

Verhoog de output op significante wijze om de bestaande groeiende operatie beter te laten lopen en maak het mogelijk het volume voor Mercedes Nearly New Cars te verwerken binnen de gestelde voorwaarden van de tender.

Aanpak

De focus van de opdracht “output-vergroting” door:

  • Significant terugbrengen van doorlooptijd
  • Sterk reduceren van Onderhanden Werk
  • Toepassen van Lean-principes in de werkprocessen

De opdracht is uitgevoerd door 2 interim-managers van WeY, William Suijkerbuijk en Paul Klijsen. Voor William lag de focus op het bedenken en implementeren van Lean-Principes om onderhanden werk en doorlooptijd te verkorten. Voor Paul Klijsen lag de focus op het managen en optimaliseren van de operatie in verandering.

Resultaat

Koopman heeft het Nearly New Car Project gegund gekregen en is up-and-running. WeY heeft daar een bijdrage aan kunnen leveren.

Behaalde resultaten

300%
verhoging van de output
75%
Kortere doorlooptijd
Significant minder
onderhanden werk

Jon Kuiper

Group managing director

“WeY is voor mij meer dan een bureau voor interim-management. Naast opdrachten die ze voor mij van tijd tot tijd uitvoeren is WeY voor mij vooral ook een sparring-partner voor mijn bedrijfsvoering.”