Digitale energienetten dankzij GIS en SCADA integratie

De Energietransitie vraagt om wendbaarheid!

Zonnepanelen op het dak, windparken op zee, gas uit koeienmest en elektrische autos in de straat. Door de energietransitie veranderen de vraag en het aanbod van energie constant. Aan Netwerkbedrijven de “schone” taak om Nederland klaar te maken voor een duurzame, veilige en betaalbare toekomst energie!

Deze veranderingen stelt Netwerkbedrijven voor grote uitdagingen gezien benodigde inzichten en flexibiliteit.

Doelstelling van de opdracht:

Voor een toonaangevend Netwerkbedrijf is WeY benaderd voor de

  1. Realisatie, implementatie en migratie van een bestaande SCADA omgeving naar een nieuwe cyber secure redundante SCADA omgeving met geheel nieuwe infrastructuur. Hieronder nieuwe datacenter ally’s, hardware, software, netwerken en verbindingen tussen verschillende locaties in Nederland.
  2. Ontwikkeling en realisatie van een koppeling tussen GIS en SCADA-DMS ten behoeve van de digitalisering van het middenspanningsnet. Daarbij koppelingen tussen IT en OT met bijhorende cyber security.
  3. Beschikbaar stellen van de functionaliteit van SCADA binnen de IT wereld op onder andere tablets.
  4. Migratie bestaande SCADA systeem voor GAS naar geïntegreerd SCADA systeem voor GAS en Elektriciteit.

SCADA: Supervisory Control And Data Acquisition.

Dit system verzamelt, stuurt, verwerkt en visualiseert meet- en regelsignalen van verschillende devices in grote industriële systemen.

De Aanpak:

Voor deze complexe  opdrachten waarbij zeer specialistische kennis van SCADA-EMS/DMS, GIS en de IT- en de OT-keten noodzakelijk is, is Cyber Security een van de focus aandachtsgebieden. Het ontwikkelen, testen en aangesloten houden van alle betrokkenen vraagt om een agile/scrum manier van werken.

Deze complexe opdrachten zijn uitgevoerd door een sr. Interim projectmanager van WeY; Frank Sijbers.

Resultaat:

Door op een creatieve out of the box manier te bewegen in deze complexe materie is Frank erin geslaagd om binnen de gestelde tijd èn budgettering en met een soepele samenwerking tussen alle stakeholders deze projecten te realiseren.

Voor de leverancier van de systemen betekent deze succesvolle implementatie/koppeling een Best Practice voor andere klanten binnen hun prospect portfolio.

Behaalde resultaten

realisatie cyber secure redundante SCADA omgeving
realisatie van een werkende koppelingen tussen GIS/SCADA-DMS, IT/OT en OT/IT
ingebruikname door gebruikers binnen OT en IT
realisatie van change in gedrag en gebruik van de nieuwe systemen van de eigen gebruikers